Geschiedenis

De brabantse langgevel boerderij De Hofstad te Breugel dateert naar inschatting van de Heemkundekring Son en Breugel uit ongeveer de 18e eeuw en is daarmee een van de oudste boerderijen in de gemeente. Vanaf 1832 staat de boerderij vermeld 
in het kadaster, echter het zou mogelijk kunnen zijn dat de boerderij al in 1757 gesticht is. 

 

De eerste kadasterkaart is van 1832 en daarop staat de boerderij getekend. Het bijbehorende register vermeldt als eigenaar Gerrit Beks. Het bedrijf stond op de Olenakkers, waar ook het overgrote deel van de bijbehorende landbouwgrond lag. Wanneer Gerrit eigenaar is geworden is niet duidelijk, waarschijnlijk erfde hij het van zijn vader Nicolaas Bex. Boerderij de Hofstad is gesticht door Claas Bex, de opa van Nicolaas Bex, en kreeg toen al de naam De Hofstad mee. 

 

 Boerderij in 2013

Afbeelding van de boerderij tot aan 2013

 

Sinds 1970 is de boerderij eigendom van de familie Vink. De eerste jaren werden er door Gijsbert en Jansje Vink zowel varkens als koeien gehouden, maar zodra de varkensstallen versleten waren is het bedrijf omgezet naar een melkveehouderij. Zoon Albert heeft de melkveehouderij overgenomen en voortgezet. In 2012 heeft Albert besloten dat de woonboerderij te oud is voor bewoning en heeft zodoende de boerderij af laten breken en opnieuw opgebouwd. 

Afbeelding van de boerderij vanaf 2013

In 2014 is het nichtje van Albert Vink, Lia Schots-Uijterlinde, met haar man Paul Schots ingetreden tot de maatschap van het bedrijf. Bij het aangaan van de maatschap is besloten om de naam De Hofstad weer te gaan voeren als bedrijfsnaam. Momenteel worden er rond de 65 koeien gemolken op het bedrijf en is er een schitterende vergaderlocatie opgezet voor ontvangst van verschillende groepen of voor het aanbieden van excursies.